Iloa oppimisesta

Ihmisen mieli on ihmeellisen upea ja voimakas niin monella tapaa, että suorastaan häkellyttää. Yksi ihanimpia ominaisuuksia on suunnilleen rajaton kyky oppia uutta ja oivaltaa asioita läpi elämän. Ainut mikä oppimista voi rajoittaa on se sama mieli itse. Rajoittaa voi esimerkiksi ajatukset ja uskomukset siitä, että olisi jo valmis, olisi huono oppimaan, olisi liian vanha oppimaan tai että oppiminen on joillekin muille tarkoitettu.

Oppimista varten ei ole pakko hakeutua minnekään kouluihin tai kursseille, vaikka sekin on erittäin mukavaa ja hyödyllistä. Oppiminenkin on pohjimmiltaan sitä, että ottaa vastaan. Avaa mielensä ottamaan vastaan uusia näkökulmia, uutta tietoa ja uutta ymmärrystä. Nostaa katseensa ihmetelläkseen ympärillä olevaa luontoa ja maailmaa ja tai kohdistaa huomion omaan sisäiseen avaruuteen, molemmista löytyy loputtomasti tutkittavaa ja uusia oivalluksia.

Oppimista on monenlaista ja se alkaa ihmisellä tietysti heti syntyessä, opitaan syömään, kävelemään, puhumaan ja luottamaan läheisiin ihmisiin. Sitten mennään läpi kouluputkesta, opitaan ammatti, harjoitellaan erilaisia ihmissuhteita ja elämään yhteiskunnassa. Matkan varrella opitaan asioita, joista joudutaan myös oppimaan pois, jos se ei ollutkaan hyväksi itselle. Asiat myös muuttuvat, ja ihmisetkin muuttuvat, itsekin muuttuu ajan myötä ja useammankin kerran pitää päivittää jo kerran opittua.

Ulkoista ja sisäistä

Oppimismatkalla kulkee rinnakkain ulkoisen maailman opiskelu ja oman sisäisen maailman tutkiskelu. Mitä kummassakin on ja miten ne vaikuttavat toisiinsa? Sisäisen tutkiminen tuntuu uuden oppimisen sijaan välillä vanhan muistamiselta, arkeologiselta kaivaukselta, kun olemassa on myös asioita, jotka eivät ole tästä elämästä peräisin. Se onkin erityisen jännittävää ja antoisaa! Ja se avaa taas kokonaan uuden näkökulman itseen, siihen mitä on, mistä tulee ja miksi. Itse käytän tähän tutkimiseen pääasiassa meditaatiota sen eri muodoissa.

Jos haluat alkaa opiskelemaan enemmän omaa sisäistä maailmaasi, niin tässä muutama käytännön vinkki. Pysähdy ja rauhoitu, hiljenny. Kuulostele, miltä sinusta tuntuu, tarkkaile ajatuksiasi. Kuulostele, miltä kehossasi tuntuu, mitä siellä on meneillään. Kun havaitset jotain, tunnista se, (esimerkiksi tunne) anna sen tuntua ja kertoa viestinsä sinulle. Päästä siitä sitten irti ja jos siltä tuntuu, voit tutkia sen merkitystä sinulle.

Yhdessä oppimisen iloa

Vaikka itseään ja itsekseen voi opiskella kuinka paljon tahansa, on yhdessä oppimisessa suuria etuja ja hyviä puolia. Ryhmään osallistuminen antaa ryhtiä ja aikataulua tavoitteelliselle oppimiselle. Suurin rikkaus ovat muut ryhmäläiset, joilta saa palautetta, näkökulmia ja vertaistukea. Yksi tämän alkuvuoden opiskeluistani on Bisnesvirittämö, jossa 30 yrittäjän voimin olemme opiskelleet markkinointia. Erityiskiitos menee kouluttajille Aava&Bangille siitä, että ovat etäkoulutuksessa pystyneet luomaan näin suurelle joukolle todellisen toisiimme tutustumisen ja aidon verkostoitumisen. Se ei ole ollenkaan itsestään selvyys.

Olemme oppineet paljon hyödyllisiä asioita kuten sen, että hakukonenäkyvyyttä lisää, kun on oman nettisivun linkki jollain toisella sivulla. Monella näitä linkkejä ei ollut ja siksipä tässä kiitoksen ja tuen osoituksena kanssakulkijoille pienen pieni apu linkin muodossa. Suosittelen lämpimästi myös tutustumaan näihin eri alojen yrityksiin ja mahtaviin tyyppeihin niiden takana!

www.bang.fi

www.9tuulta.fi

www.divipro.fi

www.fit4u.fi

www.habitaatti.fi

www.hotelcomp.fi

www.juoksuklubi.fi

www.greenmind.fi

www.kimaria.fi

www.koskenapukäsi.fi

www.kylataxi.fi

www.lampelat.fi

www.luontohaaste.fi

www.maurinmakasiini.com

www.mcwhirterphotography.fi

www.motivoivahaastattelu.fi

www.pasileino.fi

www.puputtidesign.fi

www.ravitsemusoivallus.fi

www.sussie.fi

www.suvilaine.com

www.taksihietanen.fi

www.tietoheaven.com

www.vaatturieklund.com

www.liisavitalidesign.com

www.maritraduit.weebly.com